Hulp bij opvoeding en onderwijs

Het opvoeden van je kinderen is iets waar iedereen vol goede moed aan begint en waar iedereen het al eens moeilijk mee heeft. Opvoeden is immers niet gemakkelijk. Je botst op verschillende visies tussen jou en je partner, of je staat er net alleen voor. Op school kan het anders lopen dan je verwachtte, je kind gaat niet graag, er duiken leerproblemen op, je hebt zelf moeite met de verwachtingen van de school. Je merkt dat je kind voor uitdagingen zorgt die je niet had zien aankomen, de organisatie thuis loopt in het honderd, je bent al moe nog voor je op staat.

En dan zijn er alle mensen met goed bedoelde adviezen over bewegen, gezond eten, straffen, belonen, zakgeld, huiswerk, schermtijd, slaaptijd, schoolkeuze, enz. Er zijn zoveel boeken geschreven over opvoeding, de krant en het internet staan vol met nog meer adviezen en methodes. Je ziet door de bomen het bos niet meer.

Het is normaal dat je twijfelt. Thuis heb je geen referentiegroep (of een hele kleine) om het gedrag en de leervorderingen van je kind te vergelijken met die van andere kinderen. Je bent fier op je kind om wie het is, je ziet zo goed wat het al allemaal kan, en dan is het soms heel erg schrikken als er van de school of van anderen uit de omgeving van je kind minder positieve feedback komt. Bovendien kan je niet oefenen met opvoeding om daarna pas 'in het echt' te doen. Het is dus voortdurend proberen en uittesten wat werkt en wat niet. Dat maakt onzeker.

Opvoeding en onderwijs gaan hand in hand. Een kind dat zich goed voelt thuis, gaat gemakkelijker zijn of haar weg vinden op school en een kind dat zich als een vis in het water voelt op school, hoeft zich thuis ook niet af te reageren of komt niet als een hoopje ellende thuis. Daarnaast gebeurt het opvoeden niet alleen thuis, maar ook op school, en gebeurt schoolwerk niet alleen op school, maar ook thuis. Afstemmen met de leerkracht(en) is dus af en toe erg belangrijk.

Door mijn studies en mijn ervaring binnen het onderwijs kan ik je helpen met de vragen die je hebt over het onderwijs van je kind. Hoe ga je om met weerstand tegen huiswerk?  Wat als dat huiswerk helemaal niet lukt? Hoe maak je de juiste schoolkeuze? Wanneer moet je je kind laten testen op leer- of ontwikkelingsstoornissen? Welke verwachtingen zijn realistisch? Hoe ontwikkel je weerbaarheid? Hoe geef je gepaste feedback? Hoe help je je kind met plannen? Wanneer is je kind klaar om zelfstandig voor school te werken? Is een klas dubbelen een goed idee of net niet?

Los van de schoolse uitdagingen, is het ook thuis niet gemakkelijk om de evenwichten te bewaren. Het organiseren van een druk huishouden valt je moeilijk, er lijkt altijd en overal chaos te zijn. Of je probeert je zo hard in te zetten om te zorgen voor je kind(eren) dat je er zelf aan onderdoor dreigt te gaan. Of je weet niet goed wie je zelf wil zijn als ouder en je bent op zoek naar handvatten om richting te geven aan je opvoeding. Of je weet wel hoe je het allemaal wil maar het lukt je niet om dat te realiseren. Of alles is anders en moeilijker geworden sinds je echtscheiding.

Samen met jou denk ik na over de manier die jou best past om hiermee aan de slag te gaan. We bekijken wie je al bent als ouder, en welke ouder je zou willen zijn. We starten vanuit je sterktes en de liefde voor je kinderen om van daaruit de uitdaging die op je pad ligt aan te gaan.

Ik kijk naar ieder gezin en iedere persoon in dat gezin als uniek gegeven. Niemand is hetzelfde en geen enkele situatie is hetzelfde. Er is een unieke match tussen ouders en kinderen binnen elk gezin. Ik geloof dan ook niet in adviezen die voor iedereen passen of in methodes die altijd werken. Daarom vind ik het ontzettend belangrijk om samen op zoek te gaan naar wat jullie als gezin vooruit helpt. Samen bekijken we jullie sterktes en pijnpunten, waarvoor jullie staan, wat jullie doelen zijn. Ik geef jullie de inzichten en praktische tips en samen maken we een plan waarmee we aan de slag gaan.


Ik werk graag met ouders rond hun kinderen. Ik ben er immers van overtuigd ben dat het versterken van ouders een fundamentele verandering kan betekenen voor het hele gezin. 

Afhankelijk van de situatie kan het werken met de kinderen zelf uiteraard ook heel belangrijk zijn.


unsplash